H.-Josephkerk

H.-Josephkerk


Buitengewoon belangrijke moderne kerk met toren, naar ontwerp van architect H.M. Koldewey.

Na de sloop van diverse andere mooie kerkgebouwen naar ontwerp van Koldewey is deze St. Josephkerk (misschien) de grootste en mooiste nog bestaande kerk van deze architect.

R.K. parochiekerk St. Joseph in Gouda, ontstaan in de jaren 1960 in de noordelijke stadsuitbreiding van Gouda, wegens toeloop van de katholieke bevolking vanuit de binnenstad. Het is een moderne zaalkerk met toren, ontworpen door H.M. Koldewey.

Ingaande 1 augustus 2002 zijn de St. Josephparochie, de O.L.Vrouw Hemelvaartparochie en de parochie van het Allerheiligst Sacrament samengevoegd tot één parochie met als nieuwe naam H. Antonius. Opvallend, want Johannes de Doper is toch de patroonheilige van Gouda. Deze drie kerkgebouwen zouden blijven, zo waren toen de berichten, en zondag 15 september 2002 werd de eerste viering van de nieuwe parochie gehouden. Maar al in november 2002 werd bekend dat het handhaven van alle drie kerkgebouwen onmogelijk zou zijn om financiële redenen. Welke kerk uiteindelijk in gebruik zou blijven was op dat moment nog niet bekend.

Het Pels-orgel uit de A.H.S.-kerk is na de sluiting verwijderd en opgebouwd in de R.K. H. Josephkerk.Sint Jan de Doper parochie