Historie Petrus en Pauluskerk

Historie Petrus en Pauluskerk


Geschiedenis kerk

Tot en met het midden van de 19e eeuw, in de periode van de schuilkerken, waren er schuilkerken in de polder Randenburg. Deze bediende de katholieke gelovigen in Reeuwijk, Boskoop en Waddinxveen. Nadat het katholieke geloof weer werd toegestaan verzelfstandigde de parochies in Boskoop en Waddinxveen. Toen de kerk in Randenburg aan vervanging toe was heeft het toenmalig parochiebestuur In haar vergadering van oktober 1888, onder leiding van pastoor Mutsears, opdracht gegeven aan architect E.J. Margry om een kerk met bijbehorende pastorie in neo-gotische stijl te realiseren. Zo’n twee (!) jaar later, 6 oktober 1890 is de H.H. Petrus- en Pauluskerk ingewijd door de Bisschop van Haarlem.

.

.

Tijdens de ambtsperiode van pastoor Hakkeling (1908 – 1941) heeft de kerk een belangrijke stempel gedrukt op de ontwikkeling van Reeuwijk-Dorp. Zo stond hij aan de wieg van de landbouwvereniging Sint Catrien, de plaatselijke R.K. boerenleenbank, het klooster en de R.K. Jozefschool. En ook niet onbelangrijk, in 1933 werd de van oorsprong katholieke Reeuwijkse Voetbalvereniging Concordia opgericht.

De laatste 50 jaar zijn er andere organisaties die de rol van de kerk hebben overgenomen qua ontwikkeling van de maatschappij. Maar met een grote groep vrijwilligers vervult de kerk ook nu een belangrijke rol in de Reeuwijkse geloofs- en dorpsgemeenschap.Sint Jan de Doper parochie