Levende kerststal

Levende kerststal


Inmiddels een begrip in de geloofsgemeenschap St Willibrordus, en niet meer weg te denken. In 1984 is er voor het eerst een Levende Kerststal georganiseerd.

Een van de leden van het toenmalig jongerenkoor, nog niet zo lang woonachtig in Bodegraven, vond het vieren van kerst een beetje tam. Waar zij vandaan kwam, uit het oosten van het land werd er op diverse plekken uitgepakt middels Levende Kerststallen. Het plan om iets dergelijks in Bodegraven te organiseren werd niet meteen door Pastoor Paardekooper omarmt maar uiteindelijk wel doorgezet door het jongerenkoor. Er werden figuranten gezocht, een ouderpaar met pasgeboren baby, heren voor de rol van herders en dames voor de rol van engelen. Kleding werd gemaakt van oude lappen en gordijnen. Om het geheel compleet te maken toch ook de koningen er maar vast bij betrekken. Een Ezel werd gevonden en de schapen uit de Zustertuin werden even bij de kerk geplaatst. Door enkele handige heren werd een echte stal gebouwd, en de eerste Levende Kerststal op 25 december 1984 was een feit! We hoopten toen dat er tenminste steeds enkele bezoekers binnen zouden zijn. Wat schetste onze verbazing!……. er ontstond al snel een rij van wachtenden tot de Overtocht! De Pastoor was om, en vanaf die tijd is er elk jaar opnieuw een Levende Kerststal te zien op 25 december! Inmiddels is de stal vernieuwd en was er ook een echte kameel. Menig kind heeft even op het dier mogen zitten.
Helaas was deze kameel er in 2018 voor het laatst, de werkgroep zoekt naar opvolging. De laatste jaren zijn er ook 2 romeinen aan het geheel toegevoegd, zij tellen bij de ingang het aantal bezoekers, zo weten wij dat er elk jaar ongeveer 1000 – 1200 mensen langs komen om een glimp van het Jezus kindje op te vangen. Inmiddels hebben een ruime 70 kinderen de eer gehad om het kindje uit te beelden! 2020 was helaas na lange tijd de eerste keer dat er geen Levende Kerststal was….. door de wereldwijde pandemie vanwege het Covid 19 virus was de kerk zelfs helemaal gesloten!

Maar… als de situatie weer “normaal” is bent u weer van harte welkom bij de Levende kerststal!

Voor meer informatie
Lia Nottelman Lnothoog@xs4all.nlSint Jan de Doper parochie