Luther: een revolutie in kerk en kunst

Aangemaakt op: ma 9 oktober • Laatste update op: ma 9 oktober • Bekeken: 70 keer.

Luther is de veelbesproken ‘man van het jaar’. Met zijn 95 stellingen ontketende hij 500 jaar geleden de grootste revolutie in de kerk. Maar ook in de kunst. Op 25 oktober geeft drs. Paul Bröker om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk een boeiende presentatie over: ‘Hoe de ideeën van Luther een weg vonden in de kunst’.

Luther begreep dat het beeld belangrijk was. Niet alleen via woord en geschrift, maar ook via de kunst wist hij veel te bereiken. Kunst, vooral het werk van zijn vriend, de schilder, graveur en etser Lucas Cranach de Oude (1472-1553), werd gebruikt om zijn nieuwe ideeën te verspreiden. 

Met spotprenten brachten ze, op een vermakelijke manier, het eigen gelijk en het ongelijk van de andere partij in beeld.

 

De toon was gezet. Meerdere kunstenaars brengen in die tijd de opvattingen van Luther duidelijk voor het voetlicht. Hun schilderijen laten onderwerpen zien die voor de 16e eeuw niet voorkwamen. Het gaat over nieuwe thema’s die een Reformatorische betekenis kregen: Wet en genade, Jezus en de overspelige vrouw, de Tien Geboden en de Verloren Zoon.

 

De presentatie sluit aan bij de Luther-tentoonstelling in Museum Catharijne Convent (van 22 september 2017 – 28 januari 2018).

Prachtige schilderijen, prenten en tekeningen tonen de invloed van Luther.

 

Drs. Paul Bröker is directeur van Helikon, landelijk instituut voor religie in kunst en cultuur.

 

Voor wie: Iedereen is welkom!

Datum: 25 oktober

Plaats: Ontmoetingskerk, Dunantsingel 314.

Aanvang: 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

Kosten: gratis, wel collecte.

  25 okt 20:00 - 22:00   Ontmoetingskerk Dunantsingel 314 in Gouda

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht.