Stille omgang

Aangemaakt op: di 2 januari • Laatste update op: di 2 januari • Bekeken: 68 keer.

In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 maart 2018 willen wij met onze parochie voor de achtiende keer de Stille Omgang in Amsterdam lopen. De omgang duurt ongeveer een uur en begint om middernacht. U bent van harte uitgenodigd om mee te lopen. Pastoor Van Klaveren gaat met ons mee en zal voorgaan in de Eucharistieviering in de Begijnhofkapel in Amsterdam om 22.30 uur. Voordat we naar Amsterdam vertrekken is er een overdenking om 20.00 uur in de H. Josephkerk in Gouda.

Tijdens de jaarlijkse Stille Omgang gedenken duizenden gelovigen uit het hele land een hostiewonder dat in 1345 in Amsterdam plaatsvond. In dat jaar lag er in de Kalverstraat een man op sterven. Kort nadat hij de Heilige Communie had ontvangen, braakte hij die weer uit in het haardvuur. De volgende dag bleek dat hij de hostie in zijn geheel had uitgebraakt en dat deze niet was aangetast door het vuur. Een priester bracht de hostie vervolgens naar de Oude Kerk, maar kort daarna werd die weer teruggevonden in het huis van de zieke man. Dit fenomeen herhaalde zich nog een aantal keer, waarna men officieel kon vaststellen dat er sprake was van een mirakel.

Sinds de middeleeuwen werd dit voorval herdacht met een jaarlijkse sacramentsprocessie, waarbij de route werd gelopen die ook de hostie zou hebben afgelegd. Toen er na de reformatie echter een processieverbod kwam, begonnen katholieken de route ’s nachts in het geheim te lopen. Hieruit is de Stille Omgang ontstaan. Ook nu nog lopen duizenden pelgrims de omgang zonder uiterlijk vertoon van vaandels en kaarsen. Stil biddend doorkruisen zij op een zaterdagnacht in maart het bruisende centrum van Amsterdam.

Dit jaar is de intentie: ’Eucharistie = Leven’ Op de website www.stille-omgang.nl kunt u hier meer informatie over vinden.

Wilt u ook meelopen? Geeft u zich dan op voor zondag 25 februari 2018. Dit kan via e-mail: stilleomgang@sintjandd.nl of telefonisch: 06-11627272 Wees er snel bij en schrijf u nu al in! De kosten zijn € 14 bij vooruitbetaling te voldoen t.a.v. A. van Berkel op rekeningnummer NL92RABO0306948206 o.v.v. de namen van de deelnemers. Wij regelen vervoer van Gouda naar Amsterdam en weer terug. Wilt u op 17 maart 2018 om 20.00 uur in de H. Josephkerk in Gouda aanwezig zijn?

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met: Arnold van Berkel – 06-11627272 (stilleomgang@sintjandd.nl).

Voor de jongeren is er een speciaal jongerenprogramma in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam die avond, meer info hierover is vinden op http://www.jongekerk.nl/agenda/stille-omgang-jongerenprogramma-2018/  en www.stille-omgang.nl

  17 mrt 20:00   Josephkerk Gouda en Amsterdam

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht.