25e Pinksternoveen Het Groene Hart

Aangemaakt op: di 6 maart • Laatste update op: di 6 maart • Bekeken: 413 keer.

In de jaren negentig introduceerde Deken Leo Peeters van het toenmalige dekenaat Alphen aan den Rijn het idee van een Pinksterketen als voorbereiding op het Pinksterfeest. Zo’n Pinksterketen is een serie woord- en gebedsvieringen tussen Hemelvaart en Pinksteren, die zich van de ene naar de andere kerk slingert en afgesloten wordt op de vooravond van Pinksteren. De dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren herinneren ons aan het samenzijn van de apostelen in de bovenzaal (Handelingen 1, 14 en volgend) In de traditie van de kerk zijn deze dagen van verwachting en voorbereiding, van uitzien en biddend samenzijn bekend geworden als de Pinksternoveen.

De woord- en gebedsvieringen worden mogelijk gemaakt door de enthousiaste inzet van vele vrijwilligers, die ook in de meeste diensten zelf voorgaan.

Na het samengaan van van de dekenaten Alphen a.d. Rijn en Gouda bestaat de keten uit twee kringen, we beginnen met een gezamenlijk openingsviering, daarna slingert de keten zich in een noordelijke en zuidelijke kring door ons Groene Hart om op de vooravond de noveen gezamenlijk af te sluiten.

Was de Pinksternoveen in opzet een katholiek gebeuren, in de loop van jaren hebben zich ook andere kerken aangesloten. Zo mogen we ons ieder jaar verheugen in de deelname van b.v. de Oecumenische gemeenschap van Ipse de Bruggen, afwisselend de locatie de Hooghe Burch in Zwammerdam en Huize Ursula in Nieuwveen. Ook de Samenwerkende kerken in Haastrecht zijn vaste deelnemers, met een openlucht viering in het centrum van Haastrecht. De afgelopen jaren hebben ook andere PKN Gemeenten zich aangesloten, zoals die van Aardam (Ter Aar) Leimuiden en de Lichtkring in Alphen aan den Rijn.

Parochianen en gemeenteleden worden uitdrukkelijk uitgenodigd één of meer avonden mee te trekken en zo kan het gebeuren dat zij iedere avond naar een volgende kerk of kapel van een instelling onderweg zijn. Door een zwaan-kleef-aan effect groeit de groep in de loop van de negen dagen tot een enthousiaste club mensen, voor wie het Pinksterfeest tot een intens hoogtepunt wordt.

Na afloop van iedere viering is er ook gelegenheid om elkaar te ontmoeten en met elkaar na te praten bij een kopje koffie of thee.

Ook dat is een belangrijk ingrediënt van deze noveen, want we hebben elkaar veel te geven, en we kunnen veel ontvangen van elkaar.

 

Dit jaar heeft de noveen een feestelijk tintje, want het is de 25e noveen in het Groene Hart.

Daarom is er gekozen voor het thema: Zijn Geest, mijn vuur,  waarin de vrijwilligers uitgenodigd worden uitdrukking te geven aan hoe zij geïnspireerd zijn en blijven door de H. Geest en wat dit voor hij betekend.

 

Ga met ons mee op weg naar Pinksteren! U bent van harte welkom.

Het schema van de vieringen vindt u elders in dit blad en op de website www.sintjandd.nl

  

Namens de werkgroep Pinksternoveen Het Groene Hart.

Willie Toor en Bep Willers- van Oostwaard

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht.