Marteldood van de H.Johannes de Doper

Aangemaakt op: do 12 juli • Laatste update op: do 12 juli • Bekeken: 132 keer.

Op woensdag 29 augustus om 19.30 uur in de St. Johannes Onthoofdingkerk te Moordrecht het hoogfeest van de marteldood van de H. Johannes de Doper. Er zijn op deze dag geen andere vieringen.

Herodes laat Johannes arresteren, wanneer deze kritiek levert op Herodes relatie met Herodias, de vrouw van zijn broer. Vanuit zijn gevangenis laat Johannes een keer aan Jezus vragen of Hij nu werkelijk de Messias is. Spreekt daar twijfel of zelfs vertwijfeling uit? Had Johannes gehoopt dat Jezus als Messias hem zou komen bevrijden? Jezus laat aan Johannes antwoorden, dat hij op de tekenen van de Messiaanse tijd moet letten: doven horen, blinden zien, zieken worden genezen en aan armen wordt het Koninkrijk gegeven.

Herodes luisterde graag naar Johannes. Kennelijk liet hij hem geregeld uit zijn gevangenis halen en voor zich optreden? Of schreeuwde Johannes van onder uit zijn kerker zo hard dat het door het paleis schalde? Dat alles zal Herodias extra verontrust hebben. Zij grijpt dan ook de eerste de beste kans die haar geboden wordt. Als Herodias dochter Salome een verleidelijke dans opvoert bij een banket waar een aantal grootmogende heren bij aanliggen, belooft Herodes haar elke beloning die ze vraagt. Op aandringen van haar moeder vraagt Salome het hoofd van Johannes de Doper op een schotel. Herodes kan niet meer terug.

 

  29 aug. 19:30 - 20:30   Johannes Onthoofding kerk Moordrecht

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht.