Coockies
Deze website gebruikt coockies om de site goed te laten functioneren. Alle coockies worden automatisch verwijderd na dat u de site weer heeft verlaten. Alleen de filters van het vieringenrooster en uw keuze van deze melding blijft op uw computer achter. Als u inlogt als beheerder stemt u in met coockies die het beheren mogelijk maken.

Gegevens
Als u gegevens achter laat op deze website gaan we daar zo goed mogelijk mee om. Bekijk ons privacybelijd voor meer informatie.

Accepteren en doorgaan Weigeren en afsluiten

Bisschoppelijke Vastenactie 2019 voor Stichting El Arbol

Aangemaakt op: wo 30 januari '19 • Bekeken: 353 keer.Bisschoppelijke Vastenactie eigendoelproject

De Bisschoppelijke Vastenactie (BVA) heeft jaarlijks een groot aantal ontwikkelingsprojecten in verschillende landen. Sinds enkele jaren is het mogelijk om een eigendoelproject bij de BVA aan te vragen. Wij zijn als MOV-groep en het Diaconaal Beraad zeer blij dat wij een eigendoelproject hebben. Het gaat om de Stichting El Arbol met een project in Nicaragua. Lees verder...….

Jeanine Vermeulen, voormalig pastoraal werkster en parochiaan (Boskoop) kent dit project van binnenuit. Zij is er geweest en zij is bestuurslid van deze stichting. Dat maakt dit project persoonlijk en dichtbij. Het projectbedrag is  7.300,- euro. Als parochie hebben wij toegezegd om 4.866,- euro zelf op te brengen door middel van collectes, vastenmaaltijden, hulp van de boomkwekerijen, pelgrimstochten, etc. etc. Het restbedrag legt de BVA bij. Wij hebben uw hulp dringend nodig. Onze parochie gaat voor El Arbol in de Vastenactie 2019.

U kunt ook digitaal en rechtstreeks een gift voor El Arbol doneren. Dit kan op de rekening van de Vastenactie Den Haag: IBAN NL21 INGB 0000 0058 50 onder vermelding van EL Arbol met projectnum-mer 401255. Vergeet dit a.u.b. niet te vermelden.

Hoe zijn we tot de keuze van dit project gekomen? Begin 2018 maakte Jeanine Vermeulen uit Boskoop een reis door Centraal Amerika. Totaal ongepland kwam zij in contact met Saskia van Vuuren van de stichting El Arbol. Het klikte vanaf het eerste begin en om een lang verhaal kort te maken: ze heeft twee maanden met Saskia meegewerkt op verschillende projecten. Afgelopen zomer was Saskia voor een werkvakantie in Nederland en heeft ze ook in Boskoop verteld over haar werkzaamheden. Ze vertelde o.a. over het timmer- en meubelbedrijf dat ze heeft opgezet en hoe zij vrouwen leerde houtbewerken. Zij heeft er vele projecten uitgevoerd met als hoogtepunt 100 daken voor dakloze vrouwen na de orkaan 'Mitch' in 1999.
Haar doel is het verbeteren van de gezondheid en leef- en woonomgeving van mensen en dieren door de economische en maatschappelijke positie van kansarme vrouwen en kinderen in Nicaragua te versterken. De Bisschoppelijke Vastenactie ondersteunt het werk van Saskia voor de projecten in de botanische tuin. De botanische schooltuin is gelegen in de armste wijk aan de rand van Chinandega waar 5.000 mensen wonen. Deze tuin van 2.136 m2 werd in 2015 aangekocht door de stichting en beplant met fruitbomen, struiken, bloeiende heesters, groenten en kruiden. De botanische tuin is direct gelegen aan de basisschool Ojo de Agua. Op deze school zitten 365 kinderen die op de nabijgelegen vuilnisbelt werken. Zij sorteren het vieze, stinkende afval om enkele 'centen' bij te verdienen voor de ouders. Deze kinderen krijgen niet voldoende goede voeding en zijn vaak ziek. Om dit systeem van bestaan te veranderen en kinderen een kans te geven op betere leefomstandigheden, is zorg voor de gezondheid, bewustwording en educatie nodig. De botanische tuin is een unieke plek om onze idealen vorm te geven.
We zamelen geld in voor: - Praktische milieulessen voor kinderen en wijk-
bewoners, waarin zij o.a. leren om eigen groen- ten te kweken. Kennis over voeding, biologische landbouw en compostproductie. - Engelse les, zodat zij een betere aansluiting krijgen bij hun verdere ontwikkeling. - Betere voorzieningen voor de medische brigade, die één keer per maand gratis moeders en kinderen onderzoekt, adviseert en indien nodig medicijnen en natuurproducten verstrekt. Zie https://www.vastenactie.nl/nl/projecten/botanische-schooltuin-in-nicaragua
El Arbol werkt aan een duurzaam milieu, armoedebestrijding, educatie, gezondheidszorg, werkgelegenheid en vrouwenrechten in Nicaragua.  www.elarbol.nl  VASTENACT1861 - Nicaragua P02

 

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht.