6 juli Minisymposium Augustinus voor nu


6 juli Minisymposium Augustinus voor nu

‘Onrustig is ons hart, tot het rust vindt in U.’ Een bekende uitspraak van kerkvader-filosoof Augustinus waar nog altijd velen zich in herkennen. Ook nu zijn mensen in een onrustige wereld op zoek naar rust. Hoe en waar kan je deze rust vinden? Wat maakt dat de wereld om ons heen en ons eigen hart vaak zo onrustig is? Tijdens een minisymposium op woensdag 6 juli in Gouda willen we over deze vragen nadenken. Het C.S.F.R-bestuur en de Augustinuskring Gouda-Reeuwijk hebben de handen ineen geslagen door het symposium te organiseren.

Op woensdagavond 6 juli zal in de Oudkatholieke Kerk van Gouda (Hoge Gouwe 107, 2801 LD Gouda) het symposium worden georganiseerd. Sprekers zijn prof. dr. Paul van Geest (hoogleraar kerkgeschiedenis, hoogleraar Augustijnse studies en lid van de Pauselijke Theologische Academie) en prof. dr. Hanneke Schaap – Jonker (rector van het Kennisinstituut Christelijke GGZ en bijzonder hoogleraar klinische godsdienstpsychologie). Zij zullen deze avond elk vanuit hun eigen expertise nadenken over Augustinus’ tijd en onze tijd, Augustinus’ pastorale praktijk en existentiële bezinning in onze onrustige tijd.

Hanneke Schaap zal in haar lezing stilstaan bij godsdienstpsychologie in het spoor van Augustinus. Wat maakt ons en onze tijd onrustig en stressvol? Wat zegt de psychische nood over hoe we anno nu met elkaar omgaan? Welke rol speelt geloof bij het verwerken van trauma’s en crises? Moeten we weer leren falen? Het belang van existentiële bezinning, handreiking om in verwarrende tijden elkaar tot steun te zijn.

Paul van Geest zal vervolgens zijn licht laten schijnen op de kerkvader-filosoof. In hoeverre is Augustinus’ tijd met die van ons te vergelijken? Zijn de nadagen van het Romeinse Rijk met die van ons te vergelijken? Hoe vertaalt zich dat in zijn pastorale praktijk? Wat leren we van Augustinus? Wie/wat zou Augustinus nu zijn? En waarom is hij nog altijd zo geliefd en wordt hij veel geciteerd?

Het belooft een interessante avond te worden met ruimschoots aandacht voor de bekende kerkvader in het licht van onze tijd! Naast de lezingen is er uiteraard ruimte voor uitwisseling, gesprek en ontmoeting. Het minisymposium zal tevens worden opgeluisterd met passende muzikale bijdragen.

  • Wat? Minisymposium ‘Rust vinden in God, Augustinus voor nu’
  • Wanneer? woensdagavond 6 juli 2022
  • Waar? Oudkatholieke Kerk Gouda (Hoge Gouwe 107, 2801 LD Gouda)
  • Tijd? Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang 20.00 uur, borrel omstreeks 21.30 uur
  • Kosten: Vrij toegankelijk; wel graag aanmelden via AugustinusGouda@gmail.com


Sint Jan de Doper parochie