Carnavalsviering Reeuwijk Dorp op 19 februari


Carnavalsviering Reeuwijk Dorp op 19 februari

De carnavalsviering in Reeuwijk Dorp: een moment van bezinning voordat het jaarlijkse feestgedruis losbarst. Wie een kerk met kleurrijk verklede parochianen en feestversieringen niet ziet zitten, kan beter thuisblijven. En wie benieuwd is hoe vele (toekomstige) parochianen zich laten verwarmen door de heilige lichtheid van het bestaan, is meer dan welkom. Maar vergis je niet: de carnavalsviering is niet betekenisloos.

Sinds een jaar of 10 verzorg ik de muziek van de carnavalsviering. Ik zie dat de carnavalsviering meer mensen naar de kerk trekt, dan een doorsnee zondagsviering. Onder hen ook vele niet-reguliere kerkgangers. Ze komen uit vrije wil en met een goed gemoed. En ze zijn bereid zich te laten raken. De carnavalsviering blijkt een aanknopingspunt te zijn om tijdens de feesten die volgen, een gesprek over het geloof aan te knopen. Vorig jaar voerde ik 4 geloofsgesprekken tijdens het carnavalsfeest na de viering. En ik was niet de enige.
Het vieren van de carnavalsmis in Reeuwijk is ook een teken van verbondenheid. Verbondenheid met de lokale gemeenschap in haar lief en leed, verbondenheid met de (al dan niet kerkelijke) seizoenen van feesten en vasten, en verbondenheid met de vreugde van het bestaan.
En of ‘al dat volk’ na carnaval nog de moeite zal nemen om naar de kerk te komen? Een aantal niet, maar sommige wel. Met elke carnavalsviering wordt de drempel van de kerk ietsje lager. En wanneer dat voor zelfs maar één persoon het mogelijk maakt om dichter bij het geloof te komen, dan is de carnavalsviering van grote waarde.

Benieuwd hoe dan? Kom naar de carnavalsviering op 19 februari om 13:00 uur, en zie hoe we de welkome kerk in Reeuwijk Dorp vormgeven.

Maria DorresteijnSint Jan de Doper parochie