‘Maria Lichtmis’ vs. de ‘Opdracht van de Heer’


‘Maria Lichtmis’ vs. de ‘Opdracht van de Heer’

De ‘Opdracht van de Heer’ en ‘Maria Lichtmis’ zijn allebei namen voor het feest dat we als Kerk op 2 februari vieren. Hoe zit dat?

Veertig dagen na Kerstmis

In het tweede hoofdstuk van het Evangelie volgens Lucas lezen we over de opdracht van Jezus in de tempel. Jozef en Maria brachten Jezus veertig dagen na Zijn geboorte voor het eerst mee naar de tempel om Hem aan God te laten zien, precies zoals in de Joodse wetboeken staat geschreven. Het is dus niet toevallig dat we dit feest op de veertigste dag na Kerstmis vieren!

Maria Lichtmis…?

De naam doet vermoeden dat deze feestdag Maria centraal stelt. En natuurlijk speelt Maria op deze dag ook een belangrijke rol. In het Evangelie van deze dag lezen we over Simeon. Hij dankte God voor het zien van Jezus, de Messias, en hij zei dat Jezus het Licht is dat straalt voor alle volkeren” (Luc. 2, 32). Het is Maria die dit Licht in haar moederschoot heeft gedragen. Zo mogen ook wij op deze feestdag tijdens de lichtprocessie een lichtje dragen dat symbool staat voor Jezus. Daar komt de naam ‘Maria Lichtmis’ vandaan.

…of toch de Opdracht van de Heer?

Toch is juist Jezus het middelpunt van dit feest. Op deze dag lezen we in het Evangelie namelijk ook een voorspelling over Jezus’ toekomst, de Opdracht van de Heer:

“Jouw zoon is een teken van de dingen die in Israël gaan gebeuren. Veel mensen zullen door hem nieuw leven krijgen. Maar anderen zullen zich tegen hem verzetten. Die mensen zullen niet gered worden.”

Viert u dit feest met ons mee?

In onze parochie vieren we dit feest op de feestdag zelf. Op donderdag 2 februari bent u van harte welkom om dit feest met ons mee te vieren. We zien u graag om 19.30 uur in de H.-Josephkerk in Gouda. Komt u ook?Sint Jan de Doper parochie