Herinneringen kerkactiviteiten


Herinneringen kerkactiviteiten

Op zondag 18 juni 2023 kreeg ik de Antonius speld uitgereikt, dit was mede te danken aan de inzet van vele mensen rond om mij heen. Om het vervoer te regelen heb je meerdere chauffeurs nodig die bereid zijn hun auto beschikbaar te stellen en de kerkgangers van en naar de kerk te brengen. Om enkele namen te noemen: o.a. Anny Schuurmans, Hans Groenewegen, Joop en Jos Faay, Leo Moons,Gerard Geeve enz. Op donderdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur werden de chauffeurs gebeld en de vervoerslijst samengesteld. Ook wisten de mensen die naar de kerk vervoerd wilden worden dat  voor donderdag je op moest geven om vervoerd te worden. De behoefte van vervoer naar de kerken O.L.Hemelsvaartkerk aan de Krugerlaan en de naar de Josephkerk Aalberseplein startte na sluiting van de Sacramentskerk. In de begin periode was je voor het regelen bijna dagelijks bezig met regelen. Het instellen van de donderavond regeling was hiervoor de oplossing. Mijn dank gaat dan ook uit naar bovengenoemde chauffeurs die vele zondagen belangen loos vele kerkgangers hebben gehaald en gebracht van en naar de kerk.

In het verleden t.w. in 1999 hebben wij een grote Fancy Fair gehouden. De opbrengst was bestemd voor de gebrandschilderde ramen achter in de Josephkerk. Vele mensen hebben zich toen ingezet om dit tot stand te brengen. Toch wil ik bij deze enkele mensen noemen die helaas zijn overleden maar toch mij enorm hebben gesteund en aktie hebben gevoerd. Ik draag daarom mijn Antoniusspeld daarom op aan:  Leo Moons; Kees Luiten en Jan van Gils. Het organiseren van zo’n Fancy Fair was heerlijk om te doen.

Om een Fancy Fair te houden moet je zorgen voor spullen maar ook opslag tijdens het verzamelen daarvan. Dicky van de Berg had haar bergruimte daarvoor vrijgemaakt. De parochianen werden aangespoord om spullen die zij over hadden in te leveren bij de Josephkerk. In het voorjaar gaan de mensen veelal opruimen wij speelden hierop in en deden een beroep op onze medeparochianen om bruikbare spullen niet bij de afval te zetten maar op bepaalde tijden in te leveren bij de Josephkerk. Dit werd een groot succes. De bergruimte bij Dicky van de Berg was al snel te klein en wij kregen toen een opslagruimte aan de Bloemendaalseweg aangeboden.  De koeienstal  bij deze boerderij  was niet meer nodig en wij kregen daar een geweldige opslagplaats. Meerdere bananendozen gehaald bij de supermarkten werden gevuld met allerlei huishoudelijke zaken. En toen kwam de grote dag. Het was een zaterdag in mei dat wij de Fancy Fair zouden gaan houden.

De planning was als volgt:

  • ’s-Morgens om 7.00 uur verzamelen op de Bloemendaalseweg net na de rijkswegovergang. Er was een vrachtwagen met chauffeur van Fa. Steenkamer ter plekke aanwezig om alle spullen die wij gedurende een jaar daar in de boerderij hadden gespaard op te halen. Zeker 10 man waren toen aanwezig. Ondertussen had Dicky van de Berg gezorgd  voor zeker 15 marktkramen op te stellen op het Aalberseplein voor de kerk.
  • Rond  8.00 uur tot 10.00 uur werden deze marktkramen bevoorraad met spullen die wij zojuist hadden opgehaald. De ingang van Het Aalberseplein hadden wij met een rood lint afgezet. Een paar sterke kerels hielden aldaar iedereen tegen vooral enkele opkopers, want die wilden al snel iedereen voor zijn om te halen wat er te halen was  tegen een schappelijke prijs. De volgende kramen werden al snel bevoorraad. Lampen; meubels;potten en pannen. Kampeerspullen. Boeken, kleding. Handwerktuigen,spelletjes, puzzels enz. enz. Het was tevens een race tegen de klok om op tijd klaar te zijn voor de opening en voor de regenbuien want die kwamen er aan. Wij waren net op tijd om alle spullen onder het tentzeil van de kramen te brengen. De regen kwam even later bij bakken neer maar wij waren onder dak.
  • De verkoop startte om 10.00 uur het was een drukte van belang. Het weer klaarde op en de verkoop liep als een trein.
  • Rond 11.00 uur starten wij met een immens groot rad van avontuur. Er werden 5 ronden gespeeld hiervoor waren vele prijzen beschikbaar gesteld door vele mensen maar ook van Banken. De gelden die bij de kramen binnenkwamen werd  door Martin Laukens afgeroomd. Immers als bankman wist hij daar goed mee om te gaan. Ook penningmeester Fred de Pater had daarin een grote rol. Toos Draisma bakte poffertjes het was een en al actie. De sfeer was optimaal ondanks het frisse weer.
  • Rond 15.00 uur was de markt over. Alle kramen werden van de rest spullen die geen waarde meer hadden in een grote container opgeruimd. De wind nam toe en het dekzeil van de kramen moesten zo snel als mogelijk te worden opgerold om schade hieraan te voorkomen
  • Om 16.00 uur hadden wij een chinees etentje in de schoolkantine naast de Josephkerk. Dit was wel verdiend. Het resultaat van deze actie was boven verwachting, maar de intensieve samenwerking die dag met elkaar was om nooit te vergeten. Dit was ook samen kerk zijn. De ramen zijn er gekomen hiervan zijn wij wekelijks getuige.

Bedankt mede parochianen het was geweldig.

Groet Sipke Draisma



Sint Jan de Doper parochie