Levende kerststal 2022


Levende kerststal 2022

De afgelopen 2 jaren heeft u  ons moeten missen! Door Corona was bet niet mogelijk om vele bezoekers te ontvangen bij een Levende kerststal. Maar inmiddels is de werkgroep bij elkaar geweest en hebben we besloten om er dit jaar weer voor te gaan! De voorbereidingen voor de 37ste Levende Kerststal zijn al dus weer in gang gezet.

Op 1ste kerstdag (Zondag 25 december) zal het kerstverhaal zich dus weer afspelen in de Willibrorduskerk aan de Overtocht.

In de kerk wordt een echte stal gebouwd, waarin een ouderpaar met pasgeboren baby de figuren van Josef, Maria en het Jezus kindje uitbeelden. Herders, engelen en de ezel zullen ook weer niet ontbreken. Ook de koningen zijn al aanwezig. Helaas zijn we er tot dusver nog niet in geslaagd binnen ons budget een Kameel te laten komen! Wel zult u enkele schaapjes aantreffen waarbij de wacht wordt gehouden door de herders!

Muzikale invulling is er door het gelegenheidsorkest onder leiding van Lucienne de Valk zij zijn inmiddels ook al aardig thuis bij de stal. Daarna vanaf ongeveer 15.30 zullen kerstliederen gezongen worden door eenieder die hier maar aan mee wil doen! Wij nodigen u uit om mee te komen zingen! Aanmelden voor dit “gelegenheidskoor” kan door een mail te sturen naar ondergetekende.

Wilt u de stal bezoeken?  U kunt vrij binnen lopen vanaf 14.00 uur tot 16.30 uur.

2 Romeinen die verantwoordelijk zijn voor de bezoekerstelling, zullen u hartelijk ontvangen. Na het bezoeken van de stal is er gelegenheid om onder het genot van een bekertje warme chocomel nog even na te genieten, en de kerstsfeer op te nemen.

Wij kunnen altijd nog mensen gebruiken die willen helpen bij het tot stand komen van de stal. Met name helpers op de dag zelf zijn zeer welkom! Helpers voor het opbouwen van de stal, maar ook voor het weer opruimen van alle materialen en afvoeren van de kerstbomen. Of misschien wil je meedoen als figurant, ben jij die engel, herder, koning of Romein die wij zoeken?

Interesse?

Laat het ons weten!

Neem contact op lnothoog@xs4all.nl

Lia Nottelman

Achter de schermen

Ook achter de schermen wordt er hard gewerkt en meegeholpen met de Levende Kerststal.

Bv,…daar waar de kerststal opgeslagen wordt:

Bij de broer van Frans van Veldhuizen, namelijk Jan van Veldhuizen aan de Zuidzijde. Daar wordt elk jaar op de achterzolder de gehele kerststal opgeslagen en als de klus geklaard is, dan zorgt zijn vrouw voor een heerlijk bakkie koffie en nemen we de gebeurtenissen nog even met elkaar door.

Ook het transport van de kerstbomen mogen we niet vergeten. De bomen worden 1 dag voor de Kerst verzameld door Frans van Veldhuizen en Peter Streng. Ze worden bij Familie Mastwijk op de J.Hoogendoornlaan bij elkaar gebracht. Op 1ste kerstdag worden de bomen bij de kerk afgeleverd en als de Levende Kerststal weer afgelopen is, dan is de firma Mastwijk weer bereid om de bomen  op te halen en bij het milieu station te stortten.

Wat ook onmisbaar is zijn de dieren van de Levende Kerststal. Een belangrijke gast is in elk geval “de ezel”, een zeer gemakkelijk dier dat op 1ste kerstdagochtend uit Linschoten opgehaald wordt door Frans van Veldhuizen. De ezel is eigendom van familie Veelenturf, zij stellen het dier ter beschikking aan dit evenement.  De ezel wordt op tijd binnen gehaald en is dus altijd droog en schoon. Zelfs de zoon van Veelenturf gaat al jaren mee met Frans, even de ezel in laden, verzorgen en dan gezellig mee naar Bodegraven.  Waar hij ook mee helpt met de Levende Kerststal, en ook na afloop weer meehelpt met het terug brengen van de ezel. Het enige vervelende voor Frans is, dat als hij de ezel terug brengt hij verplicht is een borreltje op de goede afloop mee te drinken met de familie.  Wij hebben het echt met hem te doen!

Een Levende Kerststal zonder stro kan natuurlijk niet, dus onze Harry Kromwijk vraagt ieder jaar aan boer Verleun of hij nog wat stro kan missen voor de Levende Kerststal. En elk jaar lukt het weer om de stal met het stro compleet te krijgen.

Peter Streng

Levende Kerststal 25 december 2013

Dit jaar zal het “Levende Kerststal  Ensemble Bodegraven” o.l.v. Lucienne de Valk voor de 5e keer haar medewerking verlenen aan deze speciale 1e kerstdag  traditie van de Geloofsgemeenschap St.Willibrordus Bodegraven.

Vijf jaar geleden belde Lia Nottelman vlak voor kerst op om te vragen of het mogelijk was om met een ad-hoc ensemble de Levende Kerststal in Bodegraven op te komen luisteren. Veel muzikanten vinden dit een bijzonder mooi en sfeervolle kersttraditie en reageerden enthousiast op het verzoek.  Binnen een week ontstond er een mooi ensemble bestaande uit bugel, trompet, hoorn, saxofoons, euphonium,  trombone en bastuba. De bezetting varieerde door de jaren heen maar er is inmiddels toch een vaste kern van muzikanten die 1e kerstdagmiddag in de agenda vastleggen voor het spelen in Bodegraven. Een terugkerend hoogtepunt is inmiddels het muzikale kerstverhaal waarbij ook een ad-hoc koor en een verteller zich bij het ensemble aansluiten. Daarnaast is voor de muzikanten het spelen van de vrolijke kerstcompositie “Carol of the Bells” iets waar zij zelf, maar ook zeker de mensen in de kerk, ieder jaar weer naar uitkijken. Kortom geen 1e kerstdag zonder Levende Kerststal!

Het ensemble bestaat voor een groot gedeelte uit families, bijvoorbeeld drie generaties uit 1 familie: waaronder Oma Granetia, die ieder jaar helemaal uit zuid-limburg speciaal voor de Levende Kerststal overkomt, dochter Mathilda met haar zoon en dochter. Daarnaast speelt er ook ieder jaar een moeder met haar zoon op saxofoon mee. Muziek verbroederd en de liefde voor het musiceren wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven, net zoals het kerstverhaal.

Lucienne de ValkSint Jan de Doper parochie