Meimaand is Mariamaand


Meimaand is Mariamaand

De meimaand is de maand, waarin we in de Kerk Maria, de Moeder Gods, hulde brengen in gebed en verering. Naast de tientallen feestdagen waarop we een gebeurtenis uit het leven van Maria vieren, zijn er ook twee maanden aan haar toegewijd: mei en oktober. De meimaand is in het bijzonder de Mariamaand, oktober vieren we als de maand van de rozenkrans.

Waarom Maria vereren?

In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei aan de Maria te wijden, die bij veel mensen hoog in aanzien staat en als hemelse moeder vereerd wordt. In de jaren zestig van de vorige eeuw wijdde paus Paulus VI de speciale encycliek ‘Menso Maio’ (Over de maand mei). Daarin schreef hij dat de Mariaverering nooit los gezien kan worden van haar zoon Christus:

“Aangezien Maria terecht beschouwd moet worden als de weg waarlangs we tot Christus worden geleid, kan de persoon die Maria ontmoet, niet anders dan Christus op dezelfde manier ontmoeten. ” (Mens Maio, Encycliek van Paus Paulus VI)

Daarom mogen we in vertrouwen tot onze Moeder Gods bidden, want het gebed samen met Maria is sterk en krach­tig. Kijk hieronder voor een overzicht van gebedsmomenten rondom de Mariamaand.

Rozenkrans bidden

Boskoop: Maandag 1, 8 en 15 mei tijdens de viering van 19.00 uur in de Joannes de Doperkerk.
Gouda: Dinsdag 2, 9, 16, 23 en 30 mei om 8.40 uur in de R.-K. kapel Graaf Florisweg. (Aansluitend is er om 9.00 uur een viering.)
Haastrecht: Vrijdag 5, 12, 19 en 26 mei om 15.00 uur in de Barnabaskerk.
Schoonhoven: Maandag 1, 8, 15 en 22 mei om 14.00 uur in de Bartholomeuskerk.
Waddinxveen: Donderdag 11, 18 en 25 mei 18.30 uur in de St.-Victorkerk. (Aansluitend is er om 19.00 uur een viering.)

Mariaviering:

Op woensdag 25 mei is er om 10.00 uur een Mariaviering in de Reehorst te Reeuwijk.

Op zondag 14 mei verzorgt het Alzando koor de viering samen met Pater Peelen bij de H.H.-Petrus en Pauluskerk te Reeuwijk, met als thema: Moederliefde.

Marialof:

Op zondag 14 mei is er om 16.30 uur een Marialof in de St.-Victorkerk te Waddinxveen, voorganger is pater Hoogland en met muzikale begeleiding van kwartet o.l.v. Monique v.d. Hoogen.Sint Jan de Doper parochie