Priester en oorlogsheld Titus Brandsma heilig verklaard op 15 mei


Priester en oorlogsheld Titus Brandsma heilig verklaard op 15 mei

De Nederlandse priester en oorlogsheld Titus Brandsma wordt heilig verklaard op 15 mei, bijna tachtig jaar na zijn dood.

Voorwaarde voor een heiligverklaring was dat er op zijn voorspraak een wonder gebeurde: een Amerikaanse pater is in 2004 genezen van kanker nadat hij tot Brandsma had gebeden.

Ik heb een bijzondere verering voor deze held omdat ik met mijn 2e doopnaam naar hem vernoemd ben. Mijn grootouders waren van Friese afkomst en mijn moeder heeft pater Titus gekend.

Karmeliet

Titus Brandsma werd in 1881 geboren in Friesland en trad op 17-jarige leeftijd toe tot de kloosterorde van de karmelieten. Later werd hij priester en sinds de jaren 20 was hij verbonden aan de Katholieke Universiteit Nijmegen, eerst als hoogleraar en later als rector magnificus.

In de jaren ‘30 begon Brandsma zich openlijk tegen het nazisme te verzetten.

Titus Brandsma was in de oorlogstijd geestelijk adviseur van het katholiek onderwijs. De Nazi’s verboden katholieke scholen om joodse kinderen op te nemen. Titus Brandsma liet de katholieke scholen weten dat zij het predikaat katholiek zouden verliezen als ze joodse kinderen zouden weigeren.

Titus was journalist en geestelijk adviseur van de katholieke pers. Hij adviseerde kardinaal de Jong een brief te schrijven aan de katholieke dagbladen met bevel Duitse advertenties te weigeren. Hij bood aan deze brief rond te brengen. Tijdens die rondreis in 1942 is hij verraden door een hoofdredacteur, werd opgepakt en via Scheveningen en Westerbork naar Dachau gebracht.

In de gevangenis in Scheveningen schreef hij een gedichtje waarin hij zei:

“Ik ben gelukkig in mijn leed, … want U, o Jezus, bent bij mij.”

In Dachau troostte hij anderen gevangenen door ze te vertellen over het lijden van Jezus, ook al was dat streng verboden. Daar gaf hij nog lijdensmeditaties aan de ge­vangenen, troostte velen en verzorgde heime­lijk de zieken.

Hij bewaarde zijn humor, deelde zijn eten en bad voor de Duitsers. Hij bleef rustig en tevreden.

Hij overleed in 1942 in concentratiekamp Dachau.

In 1982 werd aan Brandsma postuum het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Drie jaar later besloot paus Johannes Paulus II hem als martelaar zalig te verklaren, de laatste stap op weg naar een heiligverklaring.

Zijn feestdag is op 27 juli.

Pastor Winfried Titus Maria Kuipers

Titus Brandsma schreef op 22-1-1942 in de politiegevangenis in Scheveningen:

“God zegene Nederland. God zegene Duitschland. Geve God, dat beide volkeren weldra weer in volle vrede en vrijheid naast elkander staan in zijn erkenning en tot zijn eer, tot heil en bloei van beide zoo na verwante volken.”


Sint Jan de Doper parochie