Reisverslag Wereldjongerendagen 2023


Reisverslag Wereldjongerendagen 2023

De jongeren uit onze parochie zijn vertrokken naar de Wereldjongerendagen! Tijdens hun reis zullen ze dagelijks een update geven die wij hier en op onze Facebookpagina plaatsen. Daarnaast wordt er door het bisdom een inspirerende podcasts gemaakt, die met jullie wordt gedeeld via het YouTube-kanaal van het bisdom! 🎧🎥

Mis niets van hun ervaringen en de bijzondere momenten die ze zullen delen. Blijf op de hoogte en volg onze updates, die je niet wilt missen! Laten we hen met onze gebeden steunen tijdens hun reis naar de Wereldjongerendagen. We kijken uit naar hun verhalen bij terugkomst en samen deze onvergetelijke reis te beleven!

Dag 16: Op weg naar huis – deel 2

Nadat de wekker weer vroeg afging, hebben we ontbeten in het klooster en was het alweer tijd om naar de bus te gaan, want het was tijd om terug te rijden naar huis. Nadat alle lunchpakketjes waren uitgedeeld, begonnen we te rijden richting Bordeaux. Na vier en een half uur was het tijd om even de bus uit te gaan om onze benen te strekken en onze lunch te eten. Na 45 minuten reden we verder naar Bordeaux, waar we de Heilige Mis hebben gevierd in de Basiliek van Saint-Michel. Daarna hebben we gegeten met onze deelgroep en zijn we weer in de bus gestapt om verder richting huis te rijden.

Dag 15: Op weg naar huis

Maandagochtend moesten we al vroeg opstaan. De tassen inpakken en ontbijten. We namen afscheid van de vrijwilligers van de school waar we hebben verbleven, want om 8.15 uur vertrok de bus naar huis. We reden toen door naar Caleruega, de geboorteplaats van de Heilige Dominicus. Daar verbleven we heel toepasselijk in het klooster van de Dominicanessen, waar we een heerlijke maaltijd ontvingen. Daarna vierden we in de kapel van het klooster de Heilige Mis. Na de mis gingen we nog even het dorp in, want er was een groot feest bezig ter ere van de herdenking van de Heilige Dominicus.

Dag 13 en 14: De dagen op het veld

Zaterdag begon goed met de Heilige Mis om 10.00 uur in onze kerk. Maar toen begon de tocht naar het veld, ongeveer 10 km. Het duurde even voordat we onze etenspakketjes kregen en het veld bereikten, maar het was supergezellig omdat we met de grote groep meegingen, alle landen door elkaar. Er was een stuk snelweg afgesloten waar we overheen moesten, niet ideaal met de warmte, maar wel gaaf. Eenmaal op het veld en in het goede vak aangekomen, zochten we een plekje voor onze matjes, maar het is ons gelukt! Om 21.00 uur begon de aanbidding met de paus en daarna was er nog muziek, waarna we probeerden te slapen op het veld/in het duingebied. Op zondag begon de mis iets eerder vanwege de warmte, zodat we niet op het heetst van de dag terug hoefden te lopen. De woorden van de paus waren heel inspirerend en leerzaam. Na de mis begon de tocht terug richting onze slaaplocatie, waar we nog een tijdje in een park hebben doorgebracht totdat de slaaplocatie openging. Na een goede maaltijd zijn we snel teruggegaan om te douchen en te slapen.

Dag 12: De kruisweg met de paus

Op vrijdag hadden we catechese over het onderwerp barmhartigheid van Monsieur Mutsaerts. Daarna hadden we een ochtend van barmhartigheid en de gelegenheid om te biechten. Vervolgens hebben we de Heilige mis gevierd. Na de viering hadden we vrije tijd om te lunchen en naar de festiviteiten te gaan. Vervolgens zijn we met de bus naar een plein gegaan waar om 18.00 uur de kruisweg met de paus begon. Het was een mooie maar emotionele kruisweg. Na de kruisweg zijn we in al het gedrang teruggegaan met de bus naar de slaaplocatie, waar we hebben gegeten en gelijk naar bed zijn gegaan om morgen fris en fruitig op weg naar het veld te gaan.

Dag 11: De dag van de verwelkoming van de paus

Op donderdag zijn we weer bijeengekomen met alle Nederlandse (en Belgische) jongeren voor catechese, deze keer gegeven door monseigneur van den Hende over ‘sociale vriendschap’. Daarna hebben we ons opgesplitst in groepen om daarover te praten en onze ideeën en meningen te delen. Vervolgens hebben we de Heilige Mis gevierd en daarna vrije tijd gehad tot 17.45 uur, want toen was het zo ver! De verwelkoming van paus Franciscus. Een prachtig evenement met mooie woorden en muziek. Na de verwelkoming zijn de groepjes op zoek gegaan naar eten. Een van de groepjes belandde in een authentiek Portugees restaurant met live muziek, waar ze enorm van genoten hebben voordat ze terug moesten naar de slaaplocatie om te voorkomen dat ze buiten het hek zouden blijven.

Dag 10: De start van het Nederlands programma in Lissabon

Op 2 augustus zijn we gestart met het driedaagse programma van de Nederlandse reizen. Met een kleine 1.000 Nederlandse jongeren zijn we bijeengekomen om elkaar te ontmoeten en om de catechese van Monsieur Hendriks aan te horen over het relevante thema ‘sociale ecologie’. We hebben niet alleen gehoord over hoe veel sociale problemen in verband staan met elkaar, maar ook over dat een ethisch verantwoorde ecologie bij onszelf begint. Verder hebben we muziek gemaakt en de mis gevierd tijdens het ochtendprogramma. Vanaf 13.00 uur was iedereen vrij om te gaan en staan waar hij of zij wilde. Zo hebben mensen kerken bezocht, zijn gaan rusten in een park, hebben een kijkje genomen in een aquarium en ‘s avonds een festival van de gemeenschap Chemin Neuf bijgewoond. Het was een prachtige en vreugdevolle dag.

Dag 9: Eerste dag Lissabon

We hebben gezamenlijk ontbeten en daarna even de gelegenheid gehad om met de doelgroep te praten over hoe we alles tot nu toe ervaren hebben. Vervolgens zijn we met een groep op stap gegaan om een kopje koffie te scoren. Het was heerlijk. Hierna zijn we met de metro naar het centrum gegaan. Onze indruk was enorm; wat een drukke, mooie stad. We hebben de Pantheon Church of Santa Engrácia bezocht en vervolgens nog door vele straten gewandeld. ’s Avonds was het tijd voor de heilige/openingsmis. Er kwamen veel jongeren op af, wat een belevenis. Het was daarna wel erg druk om bij elkaar te blijven en terug te lopen naar de slaaplocatie. We hebben veel jongeren en culturen ontmoet en veel indrukken gehad.

Klik hier om naar de aflevering over dag 9 van de WJD-podcast op het YouTube-kanaal van Bisdom Rotterdam te gaan.

Dag 8: H. Mis in Fatima

Na een goede en helaas laatste nacht bij onze gastgezinnen moesten we vandaag afscheid nemen. Een emotioneel en mooi moment waarin we merken hoe snel we aan elkaar gehecht zijn geraakt. Hoe snel wij tot hun kinderen of kleinkinderen zijn gemaakt. Hoe we met zoveel liefde en barmhartigheid zijn ontvangen en hoe zwaar het dan is om afscheid te moeten nemen.

Na ons afscheid zijn we op weg gegaan naar Lissabon met een tussenstop in Fatima, waar wij de internationale mis hebben bijgewoond met veel andere WJD-jongeren. Het was een mooie viering buiten in de zon op een prachtig plein voor de basiliek (echt een plek om nog eens naar terug te gaan).

Na de mis hebben we ons snel naar de bussen gehaast om op tijd te zijn op onze slaaplocatie in Lissabon. Bij aankomst was er wat oponthoud, maar nadat we onze plekken hadden gevonden en konden settelen, was het tijd om te eten en weer te slapen. Een lekker rustige dag.

Dag 7: Serra da Estrela

De laatste hele dag in het Bisdom Guarda alweer. De ene groep nam een hoognodige verkoelende duik in het zwembad. De anderen begonnen met een Heilige Mis op een heuvel met uitzicht over de dorpjes, om vervolgens met zang de gastgezinnen te bedanken. Met een treintje en de bus gingen we vervolgens naar het hoogste punt van (continentaal) Portugal: Serra da Estrela. Waar de eerste groep er een schepje bovenop deed door boven op de berg de Heilige Mis te vieren.

Maar wij waren zeker niet de enigen die van het schitterende uitzicht en de koele berglucht kwamen genieten. Er waren WJD-gangers uit Amerika, Frankrijk, Brazilië, Mozambique, Cuba, Polen, Colombia, Mexico, Guinee-Bissau. (En volgens mij vergeet ik er nog een paar.) De meeste landen voerden ook een kennismakingsact op. De Nederlandse was “Het regent zonnestralen”. Na de zegen van de bisschop van Guarda maakte een lokale band er een internationaal feest van. Helaas konden we vanwege de veiligheid niet op de berg blijven tot zonsondergang en de sterren, waar de berg haar naam aan te danken heeft, bewonderen. Maar desondanks weer een geslaagde dag.

Klik hier om naar de aflevering over dag 7 van de WJD-podcast op het YouTube-kanaal van Bisdom Rotterdam te gaan.

Dag 6: Days in the dioceses – Deel 2

Nadat we gisteren verdeeld zijn over de verschillende dorpen rond Covilhã, hadden we vandaag verschillende activiteiten op het programma staan. Het ene dorpje ging wandelen en verschillende kerken bezoeken, om daarna vrije tijd te hebben. Het andere dorpje heeft eerst het ene dorpje bezocht en Paddy Paper gespeeld om het beter te leren kennen. Daarna hadden ze wat vrije tijd voordat ze naar het kasteel van Belmonte gingen, waar we hebben gegeten en een concert hebben bijgewoond. Een coverband speelde muziek van José Afonso.

Klik hier om naar de aflevering over dag 6 van de WJD-podcast op het YouTube-kanaal van Bisdom Rotterdam te gaan.

Dag 5: Days in the Dioceses

Gisteravond hebben we een mooie avond van barmhartigheid gehad, met aanbidding en biechtgelegenheid. Daarna zijn we teruggegaan naar de slaaplocatie en na een korte nacht voor velen, zijn we vanochtend vroeg opgestaan om alles weer in te pakken en snel naar de Heilige Mis te gaan.Vervolgens zijn we met ontbijt en lunchpakketjes de bus ingestapt, op weg naar Guarda, Portugal, waar we de komende dagen zullen verblijven bij gastgezinnen en de “Days in the Dioceses” (voorbereidingsdagen van de WJD) zullen beleven.Bij aankomst in het bisdom Guarda zijn we ontvangen door de lokale bevolking, die deze komende dagen voor ons het programma verzorgen. We zijn de dagen hier gestart met het gezamenlijk bidden van een rozenkrans, en daarna zijn we naar verschillende dorpen in het bisdom Guarda gegaan, waar we onze spullen lieten staan om terug te keren naar Covilhã, waar we feestelijk zijn onthaald.

Dag 4: De dag voorafgaand aan de Avond van Barmhartigheid 🙏❤

Na een voor de meeste brakke nacht in de gymzaal was iedereen vanochtend weer opgewekt, of eerder enthousiast, voor het ontbijt. Na het ontbijt zijn we als groepjes op verkenning gegaan in Burgos om de mooiste uitzichtpunten of terrasjes te vinden (voor onze hoog nodige dosis cafeïne). Maar om 12.00 uur was het dan zover: de Heilige Mis in de kathedraal van Burgos, een prachtige kerk gewijd aan Maria. Na de Mis mochten we dan ook de kathedraal bezichtigen. Hier was duidelijk de toewijding en devotie aan Maria zichtbaar in de prachtige schilderijen en beeldhouwwerken (met verhalen die je niet snel hoort). We hebben enorm genoten van de prachtige rondleiding en geschiedenis en kunnen alleen maar dromen over welk deel wij mogen gebruiken voor de avond van barmhartigheid. Dit zal een mooie en emotionele avond worden waar wij morgen verder over zullen vertellen.

Klik hier om naar aflevering 4 van de WJD-podcast op het YouTube-kanaal van Bisdom Rotterdam te gaan.

Dag 3: Ons avontuur op de Camino

Vandaag de dag al vroeg begonnen met de Heilige mis bij de Maria grot in Lourdes, waar een aantal nog een kaarsje hebben aangestoken. Na een uitgebreid ontbijt in het hotel zijn we door gegaan naar San Sebastian en met een groot deel van de groep een stukje van de Camino gelopen. Dit pad was niet zonder obstakels, maar erg mooi om met elkaar te bewandelen. Na onze avontuurlijke wandeling zijn we door gereden naar Burgos. We hebben eerst een maaltijd genuttigd en hebben daarna onze slaapplek opgezocht. Een interessante vondst! We hebben onze plekjes in de gymzaal geclaimd en gaan zien hoe de nachtrust zal zijn.

Klik hier om naar aflevering 3 van de WJD-podcast op het YouTube-kanaal van Bisdom Rotterdam te gaan.

Dag 2: Een reis met ups en downs 🚌

Na een lange reis van 11 uur kwam een deel van ons om 8.00 uur aan in Lourdes. De andere helft stond met pech aan de kant van de weg. Nadat we de koffers in de kamers hadden gezet en in het hotel hadden ontbeten, hadden we de internationale mis bij de grot (of in de bus). Rond 14.30 uur waren we weer herenigd en hadden we de sacramentsprocessie. ’s Avonds genoten we van een prachtige lichtprocessie.

Klik hier om naar aflevering 2 van de WJD-podcast op het YouTube-kanaal van Bisdom Rotterdam te gaan.

Dag 1: We zijn vertrokken! Wereldjongerendagen, here we come!

Vanmorgen hebben we met z’n allen verzameld in Gouda, waarna we door enkele ouders naar het startpunt van onze reis in Rotterdam zijn gebracht. Na een lange busrit naar Parijs en een flinke klim hebben we vanmiddag de mis gevierd in de kerk naast de Sacré-Cœur! Een fantastisch begin van deze bijzondere reis. Na het eten gaan we de bus weer in, voor een nachtelijke rit op weg naar Lourdes!

Klik hier om naar aflevering 1 van de WJD-podcast op het YouTube-kanaal van Bisdom Rotterdam te gaan.

Sacré-Cœur in Parijs.


Sint Jan de Doper parochie