Relieken h. Bernadette Soubirous in Bisdom Rotterdam (9-12 april)


Relieken h. Bernadette Soubirous in Bisdom Rotterdam (9-12 april)

De heilige Bernadette Soubirous komt naar Nederland. Een bijzondere schrijn met haar reliek (een stuk van het gebeente) komt in april vanuit Lourdes naar Nederland en maakt dan een rondgang door het land. Het bisdom Rotterdam verwelkomt de relieken van de H. Bernadette van 9 t/m 12 april in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal. Zie hieronder het programma tijdens deze dagen.

Aanmelden en meer informatie:
Bent u van plan om individueel (dus niet via onze parochie) deel te nemen aan een activiteit, meld u zich dan zelf aan via dit formulier. Voor aanmelden voor groepsactiviteiten met de parochie, kunt u zich afhankelijk van de activiteit hieronder aanmelden via de aangegeven mailadressen en/of het ingevoegde contactformulier. Ook is het mogelijk om voor aanmelden en/of vragen contact op te nemen met het centraal parochiesecretariaat via het telefoonnummer: 0182 513 056.

Dinsdag 9 april

Programma in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam
Bekijk hier het programma van dinsdag 9 april in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam.

Mariaviering met rozenkransgebed in Gouda
Om 9.00 uur beginnen we in onze eigen parochie met een Mariaviering in de kapel van de R.K. begraafplaats, Graaf Florisweg 126 te Gouda. Na afloop van deze eucharistieviering zal door een gebedsleider de rozenkrans worden gebeden. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Sint Jan on Tour: inleiding ‘Lourdes en andere verschijningen van Maria’
Op dinsdag 9 april gaan we met Parochie Sint Jan de Doper op reis naar een inspirerende avond in de HH. Laurentius en Elisabeth kathedraal in Rotterdam. Tussen 19.30 en 21.30 uur zal pastoor Jeroen Smith een boeiende inleiding geven over het thema ‘Lourdes en andere verschijningen van Maria’. Hij gaat daarbij in op de vraag wat de rol van Maria is bij de (nieuwe) evangelisatie. Voorafgaand aan de lezing is er gelegenheid om samen naar de kathedraal te gaan om te bidden bij de relieken van H. Bernadette.

Omdat de relieken al op zeer kort termijn in Rotterdam zijn, is het meest praktisch om op eigen gelegenheid te gaan of zelf in groepjes af te spreken. De parkeergelegenheid is beperkt, dus reizen per trein, metro of tram wordt aanbevolen. Laat weten of u aanwezig zult zijn door een e-mail te sturen naar pastoraalteam@sintjandd.nl, dan geven wij uw aanwezigheid door. Zien we u daar?

Woensdag 10 april

Programma in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam
Bekijk hier het programma van woensdag 10 april in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam, met in het bijzonder:

 • 14.00-17.00 uur: Lourdes in Rotterdam voor zieken en ouderen. Voor deze gebedsviering met ziekenzegening zijn speciaal zieken en ouderen uitgenodigd, maar iedereen is welkom. Graag zelf aanmelden via dit contactformulier van het bisdom.
 • 19.30-21.30 uur: Impulsbijeenkomst redacties parochiebladen en -websites. Ga je hier ook heen, laat het weten via communicatie.parochie@sintjandd.nl.

Donderdag 11 april

Programma in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam
Bekijk hier het programma van donderdag 11 april in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam, met in het bijzonder:

 • 11.00-17.00 uur: Lourdesdag voor parochies en bedevaartgroepen in de parochies. Zie hieronder voor meer informatie over deze dagbedevaart.
 • 19.30-21.30 uur: Marialiederen sing-in. Leer de bekende en onbekende Marialiederen zingen en ontdek meer over de betekenis van de liederen. Graag zelf aanmelden via dit contactformulier van het bisdom.

Dagbedevaart naar de Lourdesdag met pastoor Van Klaveren
Ga met pastoor Van Klaveren mee op dagbedevaart naar de Lourdesdag in de kathedraal van Rotterdam. Deze bedevaart bevat alle onderdelen van een dag in Lourdes. In de middag sluit ook bisschop Van den Hende bij het programma aan.

Gaat u ook mee? We vertrekken om 9.30 uur met de auto vanaf de H.-Josephkerk te Gouda. Vandaar zullen we met enkele auto’s naar metrostation Kralingse Zoom vertrekken, waar we op de metro stappen (vervoer op eigen kosten). Het laatste stuk wordt gelopen.

Programma van de dagbedevaart:

 • 11.00 uur: Eucharistieviering
 • 12.30-14.00 uur: Lunch en ontmoeting (breng zelf uw lunch mee)
 • 13.15 uur: Gelegenheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen
 • 14.00-14.45 uur: Zingen Maria liederen
 • 15.00-16.00 uur: Lof met ziekenzegen
 • 16.00-17.00 uur: Rozenkransgebed met afscheid nemen van het schrijn en de grot

Aanmelden Lourdesdag:

Pastoor Marc Leroy a.a. (lid van de diocesane werkgroep bedevaarten) nodigt iedereen uit voor een dag Lourdes in Rotterdam.

Vrijdag 12 april

Programma in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam
Bekijk hier het programma van vrijdag 12 april in de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal te Rotterdam, met in het bijzonder:

 • 15.00-16.00 uur: Kruisweg van Lourdes.
 • 18.00-24.00 uur: Avondprogramma voor jongeren, waaraan ook bisschop Van den Hende deelneemt. Met een (internationale) eucharistieviering, gezamenlijke maaltijd, lichtprocessie, stille aanbidding en de mogelijkheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen. Meld je aan via jong@sintjandd.nl.

Jongerenprogramma:

 • 18.00-19.30 uur: Gezamenlijke maaltijd.
 • 20.00 uur: Internationale eucharistieviering.
 • 21.00-22.00 uur: Lourdes lichtprocessie.
 • 22.00-23.30 uur: Aanbidding, stil gebed en gelegenheid om het sacrament van boete en verzoening te ontvangen.
Zuster Maria Nadiya SSVM nodigt jongeren uit voor het jongerenprogramma op vrijdagavond. Zuster Maria Nadiya SSVM is lid van de diocesane werkgroep bedevaarten.

Meld u aan!

Wilt u met een groep naar de kathedraal in Rotterdam komen? Wilt u meehelpen als vrijwilliger? Ga dan naar het aanmeldformulier.

Samen mogen we als Kerk van Rotterdam de relieken van de heilige Bernadette verwelkomen. Uw hulp tijdens deze dagen is zeer gewenst en ook hard nodig. Wij zoeken vrijwilligers die in deze dagen biddend en wakend aanwezig willen zijn bij het reliekschrijn, of mee willen helpen op een andere manier.

Ook in alle andere bisdommen

In Nederland bezoekt de reliekschrijn alle zeven bisdommen. Elk bisdom heeft een of meer kerken aangewezen waar deze wordt ontvangen. Daar wordt een programma georganiseerd en is het voor belangstellenden mogelijk om de reliek te vereren. Het programma van de rondgang ziet er vooralsnog als volgt uit:

 • Bisdom Roermond: 1 t/m 4 april
 • Bisdom Haarlem-Amsterdam: 5 t/m 8 april
 • Bisdom Rotterdam: 9 t/m 12 april
 • Bisdom Groningen-Leeuwarden: 13 t/m 16 april
 • Aartsbisdom Utrecht: 17 t/m 20 april
 • Bisdom Breda: 21 t/m 24 april
 • Bisdom Den Bosch: 25 t/m 29 april

Vrijwilligers gezocht

Er zijn nog steeds wat vrijwilligers nodig, bijvoorbeeld om een aantal uur te bidden en te waken bij het reliekschrijn van H. Bernadette. Ben je toevallig in de buurt en heb je even tijd, of wil je onderdeel van deze bijzondere gebeurtenis, meld je dan voor een aantal uur beschikbaar als vrijwilliger. Ga naar het aanmeldformulier.

Brief Bisdom Rotterdam

Foto bovenaan pagina
Origineel werk: “Digital restoration of a Bernadette Soubirous’ picture.” door Charnoff
Aanpassingen: Afmeting
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/Sainte_Bernadette_sRVB.png
Licentie: Dit werk is gelicentieerd onder een Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationaal-licentie.Sint Jan de Doper parochie