Ga jij binnenkort op vakantie met God?


Ga jij binnenkort op vakantie met God?

Stap uit de dagelijkse drukte en neem de tijd voor bezinning en verdieping. Een retraite of bedevaart biedt een waardevolle gelegenheid om afstand te nemen van de hectiek van het dagelijks leven en je te richten op jouw relatie met God.

Er worden veel verschillende retraites op diverse locaties aangeboden, waardoor er altijd wel een retraite is die bij jou past, of je nu op zoek bent naar nieuwe inzichten, innerlijke rust, een diepere verbinding met je geloof of juist iets heel creatiefs. De serene omgeving en de begeleiding van ervaren spirituele leiders bieden een veilige ruimte waar je kunt nadenken en tot rust kunt komen. Een retraite of bedevaart kan een levensveranderende ervaring zijn die jouw geloofsleven verrijkt. Gun jezelf deze waardevolle ervaring en ontdek wat een retraite voor jou kan betekenen. Houdt deze pagina in de gaten voor een actueel overzicht.

Financiële steun voor ‘vakantie met God’

Als parochie vinden we het erg belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om zich te verdiepen en te vormen in het geloof. Is geld een belemmering voor deelname, neem dan gerust contact op. Beperkte financiële middelen mogen geen obstakel zijn om deel te nemen aan retraites, bedevaarten of andere vormende bijeenkomsten.

Wilt u deelnemen aan andere vormende of verdiepende bijeenkomsten dan de voorbeelden in deze folder, aarzel dan niet om contact op te nemen. Samen met het pastoraal team wordt gekeken naar een passende oplossing. We staan klaar om te helpen bij het realiseren van uw ‘vakantie met God’! Voor vragen of verzoeken om financiële steun kunt u mailen naar pastoraalteam@sintjandd.nl. We willen benadrukken dat alle verzoeken om financiële ondersteuning vertrouwelijk worden behandeld.

Persoonlijke retraites

Retraites winnen snel aan populariteit, wat een mooie ontwikkeling is. Het betekent echter ook dat veel retraites snel volgeboekt raken. Om ervoor te zorgen dat je geen kans mist, raden we aan regelmatig de onderstaande websites, evenals onze website, in de gaten te houden voor een actueel overzicht van retraites. Zo kun je op de hoogte blijven van nieuwe retraites en tijdig je plek reserveren.

 • De geestelijke oefeningen volgens Ignatius van Loyola bij Chemin Neuf in Oosterhout (26 april – 3 mei)
  Deze gemeenschap biedt een zevendaagse retraites rondom de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola. Het programma van deze retraite is een mix van lezingen, getuigenissen, persoonlijk en gezamenlijk gebed en begeleiding, om zo tot rust te komen bij God. Je wordt geholpen om de bewegingen van de heilige Geest te herkennen en de manier waarop God tot jou spreekt en met jou handelt.
  Richtprijs: €315,00 – €490,00 (Mochten de kosten een belemmering zijn, neem dan gerust contact met ons op. We zoeken samen naar een gepaste oplossing.)
  Meer informatie: https://www.chemin-neuf.nl/voorstel/geestelijke-oefening/
  Opmerking: Als opmaat naar deze zevendaagse retraite, is het ook mogelijk om eerst een miniretraite te volgen als eerste kennismaking met de Ignatiaanse retraites. De eerstvolgende miniretraites vinden plaats van 14 tot en met 16 juni en 13 tot en met 15 oktober.
 • 5-daagse bedevaart Banneux (24 – 28 mei)
  Ieder jaar organiseert het Banneux-Comité-Bisdom-Rotterdam verschillende bedevaarten naar Banneux, een plaatsje in de Belgische Ardennen waar Maria verschenen is aan Mariëtte Beco.  Indien u langer in Banneux wilt zijn, het rustiger aan moet doen of aangewezen bent op enige hulp, biedt de vijfdaagse bedevaart een attractief programma. Een team bestaande uit een priester, verpleegkundigen, helpsters en brancardiers staat voor u klaar gedurende deze vijf dagen. U logeert in de Hospitaliteit van het Heiligdom in Banneux, waar voldoende voorzieningen zijn. Behalve tijd voor gebed, rust en bezinning zijn er ook voldoende momenten voor gezelligheid en ontmoeting met andere mensen. Deze bedevaart wordt begeleid door pater Lindeijer sj. en diaken Vrijburg. Tijdens deze bedevaart zal Mgr. Van den Hende ons bezoeken.
  Richtprijs: €325,00
  Meer informatie: https://www.caritas-banneux.nl/bisdomrotterdam/vijfdaagse-bedevaart/
 • 2-daagse bedevaart Banneux (1 – 2 juni)
  Ervaar een bijzondere bedevaart naar Kevelaer en Banneux! Op zaterdag vieren we de Heilige Mis in Kevelaer en gaan we op doorreis naar het Heiligdom in Banneux. De dag eindigt met een diner en een sfeervolle lichtprocessie naar de bron. Op zondag bezoeken de verschijningskapel, wonen we de Internationale Hoogmis bij, en ontvangen we een pelgrimszegening. Na een warme lunch en plechtig lof, nemen we afscheid bij de bron. Behalve tijd voor gebed, rust en bezinning zijn er ook voldoende momenten voor gezelligheid en ontmoeting met andere mensen. Deze bedevaart wordt begeleid door pastoor Blokland.
  Richtprijs: €145,00
  Meer informatie: https://www.caritas-banneux.nl/bisdomrotterdam/15-2/
 • Icoonschilderweek bij de Abdij van Egmond (24 – 27 juni)
  Ontdek de wereld van het icoonschilderen tijdens de icoonschilderweek in de Abdij van Egmond. Laat je leiden door de ervaren docent Martin Mandaliev, zelfs zonder schilderervaring. Je maakt kennis met de vaststaande regels voor het schilderen van iconen. De focus ligt op het proces, maar het resultaat zal u verbazen. Naast schilderen bieden we een unieke ervaring met zingen op een heel specifieke meditatieve manier, in verband met gebed.
  Richtprijs: €565,00
  Meer informatie: https://www.abdijvanegmond.nl/bezinningsaanbod/icoon
 • De geestelijke oefeningen volgens Ignatius van Loyola bij de Blauwe Zusters in Valkenburg (mannen: 17 – 21 juli; vrouwen: 30 juni – 3 juli)
  Tijdens deze retraite neem je tijd voor stilte en gebed met verschillende meditaties die God heeft geïnspireerd aan Ignatius van Loyola. De geestelijke oefeningen biedt praktische handvatten om door de heilige Geest meer duidelijkheid te krijgen over Gods wil in ons leven.
  Richtprijs: Niet bekend
  Meer informatie: https://www.ssvmne.org/nl/geestelijke-oefeningen/ of stuur een mail naar spiritualexercisesnl@gmail.com.
 • Bedevaart Kevelaer (1-3 augustus)
  Meer informatie volgt.
 • 2-daagse bedevaart Banneux (31 augustus – 1 september)
  Verken Banneux tijdens deze 2-daagse bedevaart naar Banneux, begeleid door diaken Van Aarle. De zaterdagmiddag omvat een lunch in het kasteeltje, plechtig lof met pelgrimszegening, en een eucharistieviering met kaarsenprocessie. Op zondag lopen we de Kruisweg in het Kruiswegpark, vieren we de eucharistie tijdens de Internationale Hoogmis, hebben we een plechtig lof en een afscheid bij de bron met zegening van devotionalia. Behalve tijd voor gebed, rust en bezinning zijn er ook voldoende momenten voor gezelligheid en ontmoeting met andere mensen. Deze bedevaart wordt begeleid door pastoor Blokland.
  Richtprijs: €145,00
  Meer informatie: https://www.caritas-banneux.nl/bisdomrotterdam/15-2/
 • Taizé voor volwassenen (30+)
  Naar Taizé komen betekent uitgenodigd worden om te zoeken naar een verbonden-heid met God door gemeenschappelijk gebed, zingen, stilte, persoonlijke bezinning en uitwisseling. Als je in Taizé bent, doe je mee aan het gemeenschappelijk leven en het dagelijkse programma. Geïnteresseerd? Lees dan eerst de praktische informatie door om meer te weten te komen over de ontmoetingen en wanneer je kunt komen. Denk er aan je van te voren in te schrijven. Kijk voor meer informatie voor volwassenen op de website.
 • Abdij van Egmond
  De abdij van Egmond biedt een uiteenlopend aanbod van retraites, waaronder stilte-retraites, icoonschilderweken en meer verdiepende retraites. Bekijk het aanbod op de website.

Verblijven in/bij een klooster

Hieronder staan enkele voorbeelden van (gastenhuizen bij) abdijen die openstaan voor het ontvangen van zowel mannen als vrouwen, die enkele dagen met hen willen meeleven. Kijk voor meer informatie op onderstaande websites.

Retraites voor stellen

 • Kana Verdiepingsweek bij Chemin Neuf in Oosterhout (26 april – 3 mei)
  Tijdens de Kana Verdiepingsweek volgen jullie samen een stilteretraite, geïnspireerd door de geestelijke oefeningen van Ignatius van Loyola. Verlang je ernaar je onder de blik van God te plaatsen, innerlijke kennis van Christus te verdiepen, de roepstem van God te herkennen en samen te leren bidden? Deze bezinningsdagen bieden inleidingen, persoonlijk gebed met het Woord van God, gemeenschappelijk gebed, dagelijkse geestelijke begeleiding, en waardevolle tijd met je echtgenoot. Laat de rust en stilte je leiden, ver weg van dagelijkse zorgen, om samen naar Gods stem te luisteren.
  Richtprijs: €630,00 – 980,00 (Mochten de kosten een belemmering zijn, neem dan gerust contact met ons op. We zoeken samen naar een gepaste oplossing.)
  Meer informatie: https://www.chemin-neuf.nl/voorstel/kana-verdiepingsweek-2/
 • Kana-week bij Chemin Neuf in Oosterhout (21 – 27 juli)
  Ga er even tussenuit en neem tijd voor je relatie! Deze zesdaagse Kana-week is gericht op de herontdekking van de rijkdom van de relatie van het echtpaar en vormt het hart van de KANA-missie. Er is een bijzondere mix van lezingen, getuigenissen, persoonlijk en gezamenlijk gebed, tijden als echtpaar en delen in groepen. Anders dan de Kana Verdiepingsweek is deze week niet in stilte. Kinderen zijn ook hartelijk welkom en volgen een eigen programma. Omdat de kinderen goed verzorgd worden, is deze week een bijzondere kans om te investeren in jullie relatie. De ervaring is dat de kinderen enorm genieten van de week in de abdij.
  Richtprijs: €500,00 – €750,00 per echtpaar. Voor de eerste 3 kinderen (vanaf 2 jaar) wordt een bijdrage gevraagd van €125,00 – € 200,00. (Mochten de kosten een belemmering zijn, neem dan gerust contact met ons op. We zoeken samen naar een gepaste oplossing.)
  Meer informatie: https://www.chemin-neuf.nl/voorstel/kana-week-2024/
  Opmerking: Je kunt kiezen voor overnachten in de abdij, maar het is ook mogelijk om te kamperen bij de abdij. Dit kan met tent, caravan, of camper. Er zijn goede sanitaire voorzieningen bij het kampeerterrein. Geen tent, maar wel zin om te kamperen? Overleg met ons!
 • Couples Experience van de 4e musketier (6 – 8 september of 20 – 22 september)
  Tijdens de Couples Experience worden jullie meegenomen op een relatieversterkend avontuur – een weekend weg van alle drukte, waarin je samen leuke dingen beleeft en nieuwe herinneringen opbouwt voor de rest van jullie relatie. Hierin volgen we Gods idee uit de Bijbel, dat we doorvertalen naar een alledaagse context. Wij nemen je mee langs de belangrijkste elementen van duurzame relaties om je relatie te bestendigen en tot bloei te brengen. Je groeit in verbinding met elkaar, leert elkaar op nieuwe manieren kennen en de situaties die je beleeft tijdens het weekend vormen weer krachtige ervaringen.
  Richtprijs: €545,00 per stel
  Meer informatie: https://www.4m.nl/events?categories/=10260200
  Opmerking: Het weekend is geen ´walk in the park.´ Je bent fysiek fit genoeg om het weekend te beleven als je in staat bent om als koppel 10 km aaneen gesloten met al je bagage (al dan niet eerlijk verdeeld) lopend te volbrengen. Het gaat in eerste instantie niet om het fysieke gedeelte, maar we zijn wel fysiek bezig elke dag. Bekijk hier alle overige praktische informatie.

Flyer ‘Retraites voor volwassenen en stellen’Sint Jan de Doper parochie