Bijzondere en historische zaligverklaring van een gezin


Bijzondere en historische zaligverklaring van een gezin

Op zondag 10 september vond er in het Poolse dorpje Markowa een bijzondere en historische gebeurtenis plaats: de zaligverklaring van de familie Ulma. Dit moedige gezin, bestaande uit Józef, Wiktoria en hun zeven kinderen, is door de Rooms-Katholieke Kerk zalig verklaard voor hun heldhaftige daad tijdens de donkerste dagen van de geschiedenis.

In 1944 werden ze door de nazi’s geëxecuteerd omdat ze een Joodse familie hadden geholpen en verborgen. Tijdens de executie van moeder Wiktoria, beviel zij van haar zevende kind. Ze waren gewone mensen, geen helden of martelaren, maar hun buitengewone toewijding en liefde voor hun naasten kan een lichtend voorbeeld zijn voor ons allemaal.

Op zondag 10 september zei paus Franciscus in zijn angelustoespraak:

“Tegenover de haat en het geweld die kenmerkend was voor die tijd, stelden zij de evangelische liefde. Moge dit Pools gezin, dat een lichtstraal vertegenwoordigde in de duisternis van de Tweede Wereldoorlog, voor ons allen een voorbeeld zijn om na te volgen in de ijver voor het goede en in de dienst aan mensen in nood. Laten we applaudisseren voor deze zalige familie!”Sint Jan de Doper parochie