Coockies
Deze website gebruikt coockies om de site goed te laten functioneren. Alle coockies worden automatisch verwijderd na dat u de site weer heeft verlaten. Alleen de filters van het vieringenrooster en uw keuze van deze melding blijft op uw computer achter. Als u inlogt als beheerder stemt u in met coockies die het beheren mogelijk maken.

Gegevens
Als u gegevens achter laat op deze website gaan we daar zo goed mogelijk mee om. Bekijk ons privacybelijd voor meer informatie.

Accepteren en doorgaan Weigeren en afsluiten

Digitale 40 dagen retraite

Aangemaakt op: vr 14 februari '20 • Bekeken: 131 keer.

De morgen komt is de titel van de 40-dagenretraite 2020 van de jezuïeten. De retraite gaat op Aswoensdag 26 februari van start. Deelnemers aan de digitale retraite krijgen dagelijks een e-mail met daarin gebedsteksten, bestaande uit bijbelteksten en meditatieve vragen. Het geheel vormt een innerlijke reis om het mysterie van Pasen intenser te beleven. De teksten zijn dit jaar geschreven door dominee Judith van der Werf. Een primeur: Judith is de eerste vrouw en protestant die een digitale retraite voor de jezuïeten maakte. De vorige elf edities werden door jezuïeten verzorgd.

Je kunt je voor deze gratis digitale retraite inschrijven via www.ignatiaansbidden.org   

 

Enkele citaten van deelnemers aan de vorige 40-dagenretraite:

 

  • “Ik heb in het openbaar vervoer in de stilte coupe de tijd genomen om de vastenretraite te doen, omdat er thuis veelal geen stilte is.”
  • “Ik ben het meest blij dat ik als protestant mee mag/kan liften met m'n rooms-katholieke familie!”
  • “De digi-tijd breekt aan; want gezien er steeds meer kerken niet meer actief zullen zijn, zullen wij gelovigen moeten leren gebruik te maken van de digitale mogelijkheden zodat we pelgrims blijven en geen dolers worden.”
  • “Kom niet tot werkelijk mediteren maar zo'n dagelijkse speldenprik doet me goed: een klein moment van aandacht en bezinning.”

 

De auteur over de retraite 

'In de retraite gaat het om wachten, wachten op de morgen die komt. Niet afwachtend, maar waakzaam en open uitzien naar licht. Wat er ook gebeurt. En ook al is het duister voelbaar aanwezig, toch in alles je geest openhouden. In het vertrouwen dat er iets onverwachts kan gebeuren waardoor alles anders wordt.'

 

Aantal deelnemers

Er nemen ruim 15.000 retraitanten uit Nederland en Vlaanderen deel aan deze twaalfde digitale retraite.

 

Het gebedstraject volgt de traditionele periode van de 40-dagentijd, tot Paaszondag. Met bijbelteksten, meditatieve vragen, gebedstips, geloofsimpulsen en inspirerende citaten bereidt de retraite de deelnemers voor op het feest van Pasen. Door het donker van Goede Vrijdag naar het licht van Pasen, waar de morgen ons wacht.

 

Hoe? 

Deelnemers schrijven zich in door hun e-mailadres op te geven via www.ignatiaansbidden.org.

 

Inspiratie

De retraite is geïnspireerd door de ignatiaanse spiritualiteit. Voor de auteur van de 40-dagenretraite 2020 betekent dat: ‘Doorleef je eigen werkelijkheid en de dingen die je ervaart. Kijk niet weg. Niet van het duister, maar ga ook niet te makkelijk voorbij aan het licht. En dan de vraag: hoe komt God hierin naar mij toe?’

 

Wat meer?

Er is een gastenboek en er worden uitwisselingsgroepjes aangeboden in parochies, gemeentes, gemeenschappen, gebedsgroepen, thuis... De website biedt hiervoor een eenvoudige werkwijze. 

 

Een productie van www.ignatiaansbidden.org

ignatiaansbidden.org verzorgt jaarlijks twee digitale retraites, tijdens de Advent en de 40-dagentijd. Ons doel is mensen te helpen in hun gebed tijdens de speciale tijden in het kerkelijk jaar. Om zich meer bewust te worden van Gods aanwezigheid in hun leven.

Klik hier om terug te gaan naar het nieuwsoverzicht.