Wat is Eucharistie?

Dit is een grote vraag waar veel over te zeggen valt. Bekijk het bovenstaande filmpje als je hier meer over wilt weten. Het belangrijkste is misschien wel om te weten dat Jezus altijd op zoek is naar ons en dicht bij ons wil zijn. In de Eucharistie is Hij onder ons in Brood en Wijn. In de Eucharistie ontvangen wij Hem zelf. Dit mysterie vieren we in de Eucharistieviering.

Waarom zou ik mijn kind Eerste Heilige Communie laten doen?

Als je je kind hebt laten dopen dan is hij/zij opgenomen in gemeenschap en heb je een belangrijke stap gezet om je kind een christelijke opvoeding te geven. De Eerste Heilige Communie is ook zo’n belangrijke stap. Het is het moment dat je kind voor het eerst mee doet aan de Eucharistie. Een voor hem/haar nieuwe manier om Jezus beter te leren kennen.

Hoe oud moet mijn kind zijn om de Eerste Heilige Communie te mogen doen?

De kerk heeft als richtlijn voor de Eerste Heilige Communie ongeveer 8 of 9 jaar. Maar het gaat niet persé om de leeftijd. Belangrijker is dat een kind ver genoeg is in zijn/haar ontwikkeling en voldoende leesvaardigheid heeft om verhalen in het werkboek te lezen.
Vanaf het schooljaar (2022/2023) is er een vernieuwde opzet en is het voorbereidingstraject uitgespreid over een langere periode. Het voorbereidingstraject is erop gericht dat de communicant én zijn/haar gezin meer betrokken worden bij de kerk en het geloof. De voorbereiding start als de kinderen in groep 4 zitten. De viering van de Eerste Heilige Communie vindt plaats in groep 5.

Het traject voor 2024/2025 is inmiddels gestart. Vanaf nu kunt u uw kind(eren) aanmelden voor het voorbereidingstraject dat start in 2025, waarbij de viering van de Eerste Heilige Communie in 2026 zal plaatsvinden. Er zal in het najaar 2024 een informatieavond gepland worden waarvoor u wordt uitgenodigd.

Kun je als volwassene ook de Eerste Heilige Communie ontvangen?

Zeker. De doop is de poort naar de sacramenten, dus je moet wel gedoopt zijn. Ben je nog niet gedoopt? Dan kun je je eerst laten dopen. Voor volwassenen is er een apart programma om hier goed op voorbereid te worden.

Is de communievoorbereiding verplicht?

Ja. De voorbereiding is nodig om de Eerste Heilige Communie goed te kunnen beleven. Bovendien is deze voorbereiding een prachtig voorbeeld waar de geloofsgemeenschap je ondersteunt in de christelijke opvoeding. Net als alle andere dingen die in de parochie voor kinderen georganiseerd worden. Naast een aantal ‘lokale’ bijeenkomsten (afhankelijk van de aanmeldingen), zijn er parochie-brede bijeenkomsten, waarvoor alle communicantjes en hun broertjes en zusjes zijn uitgenodigd. Zo trekken kinderen en hun ouders gezamenlijk op als leerlingen van Jezus en dat is waar we in onze missionaire parochie naar streven.

Wat gebeurt er tijdens de voorbereiding?

Tijdens de voorbereiding leert je kind meer over Jezus, de Bijbel en het sacrament van de Eucharistie.

Wat wordt er van mij als ouder gevraagd als ik mijn kind Eerste Heilige Communie laat doen?

Als je wilt dat je kind wordt opgenomen in de gemeenschap, dan moet de gemeenschap ook de gelegenheid krijgen om je kind te leren kennen. En als je wil dat de gemeenschap je helpt om je kind een christelijke opvoeding te geven, dan moet je er wel voor open staan om de mogelijkheden die de kerk biedt zo af en toe eens aan te grijpen. Zo wordt er voor kinderen en voor ouders van alles georganiseerd. Deelname aan deze activiteiten versterkt je om de christelijke waarden aan je kind aangeleerd te krijgen. Ook het regelmatig bezoeken van de vieringen helpt je kind om vertrouwd te raken met Gods liefde.

Ik heb meer vragen over de Eerste Heilige Communie. Waar kan ik terecht?

Als je meer wilt weten over de Eerste Heilige Communie, mail dan naar parochie@sintjandd.nl.

Sint Jan de Doper parochie